Loading...
 

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και διατροφή

 
Δεν υπάρχει καμία ειδική δίαιτα για τον Λύκο. Μια και είναι όμως μια συστηματική νόσος το να διατηρεί κανείς καλές διατροφικές συνήθειες τον βοηθάει να έχει ένα υγιές σώμα. Μια σωστά ισορροπημένη διατροφή αποτελείτε από 50% υδατάνθρακες, 15% πρωτεΐνες και 30% λίπη. Καθώς όμως οι ασθενείς με Λύκο μπορεί να έχουν απώλεια ή αύξηση βάρους, φλεγμονή, οστεοπόρωση, νεφρική προσβολή, υψηλή αρτηριακή πίεση ή αθηροσκλήρωση τότε ίσως χρειαστούνε κάποιες διατροφικές αλλαγές.

Τροφές προς αποφυγή


Κάποιες τροφές όπως το σκόρδο και τα φύτρα alfalfa πρέπει να αποφεύγονται από τα άτομα με Λύκο. Πρόσφατα υπήρχε μία διένεξη κατά πόσο η ασπαρτάμη προκαλεί Λύκο, αλλά οι μελέτες δεν έδειξαν καμία συσχέτιση.Αλλαγές σωματικού βάρους , αρτηριακή υπέρταση, νεφρική προσβολή

Συχνά οι ασθενείς με Λύκο αναφέρουν απώλεια ή αύξηση βάρους λόγω απώλεια όρεξης, μειωμένης κινητικότητας, κακών διατροφικών συνηθειών , μειωμένης ενέργειας. Αν έχετε απώλεια βάρους ή όρεξης μιλήστε με τον γιατρό σας. Η αύξηση βάρους μπορεί να οφείλετε σε πολλούς λόγους όπως η μειωμένη κινητικότητα ή  η υπερφαγία λόγω λήψης κορτιζόνης ή stress. οι γυναίκες που προσβάλλονται από Λύκο μεταξύ της ηλικίας  των  35  - 44 ετών έχουν 50 φορές μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Γι αυτό και είναι σημαντική μια δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη. Διατροφή χαμηλή σε αλάτι είναι απαραίτητη για τα άτομα με ψηλή αρτηριακή πίεση (>120/80mmHg) και στα άτομα με προσβολή νεφρού.
Η κορτιζόνη μπορεί να προκαλέσει αύξηση σωματικού βάρους και ανακατανομή του σωματικού λίπους. Η λήψη κορτιζόνης μπορεί επιπλέον να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου αίματος. Απαραίτητη είναι λοιπόν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και χοληστερόλη. Μια προσαρμογή του διαιτολογίου με φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες όπως πολύσπορο ψωμί και ολικής άλεσης δημητριακά και ζυμαρικά , καθώς και πρωτεΐνη χαμηλή σε λιπαρά όπως κοτόπουλο και ψάρι θα βοηθήσει. Για τις … λιγούρες φρέσκα λαχανικά και φρούτα είναι το κατάλληλο snack, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται οι έτοιμες σάλτσες και dressing για την σαλάτα. Καλό θα είναι να αποφεύγεται και η λήψη αλκοόλ ,  γιατί ο συνδυασμός αλκοόλ με κορτιζόνη , αντιπηκτικά ή αντιφλεγμονώδη μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι και στο στομάχι.  Η λήψη μεθοτρεξάτης και  αλκοόλ δεν συνίσταται.

Φλεγμονή

Μια διατροφή πλούσια σε ω3 λιπαρά φαίνεται πως περιορίζει την φλεγμονή. Αν και η διατροφή με ω3 λιπαρά δεν έχει μελετηθεί ειδικά για τα άτομα με Λύκο, οι μελέτες στον γενικό πληθυσμό έχουν δείξει  ότι βελτιώνει την   διάθεση αλλά και μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και ο λιναρόσπορος είναι πηγές πλούσιες σε ω3 λιπαρά. Πρέπει να αποφεύγονται οι πηγές κορεσμένων λιπαρών όπως το κόκκινο κρέας και τα προτηγανισμένα φαγητά καθώς φαίνεται ότι όχι μόνο αυξάνουν το ρίσκο του καρδιαγγειακού κινδύνου αλλά διεγείρουν και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οστεοπόρωση/ οστεοπενία

Αν έχει κάποιος οστεοπόρωση ή οστεοπενία πέρα από την υπόλοιπη αγωγή για τον μεταβολισμό των οστών χρειάζεται να πάρει και συμπλήρωμα ασβεστίου αλλά και βιταμίνης D που βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Στην διατροφή πρέπει να ενταχτούν τα γαλακτοκομικά όπως το γάλα, το γιαούρτι και τα κίτρινα σκληρά τυριά, αλλά και αμύγδαλα, σπανάκι , μικρά ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα , σόγια και τα προϊόντα της, σαλιγκάρια και στρείδια. Τα παραπάνω τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο βοηθάνε να διατηρηθούν γερά κόκαλα.
 
Ελευθεριάδου Φοίβη
Ρευματολόγος

Χορηγοί

Ευχαριστούμε θερμά τις εταιρείες Χορηγούς της Πανελλήνιας Ενημερωτικής Εκστρατείας 2023

Χορηγοί προηγούμενων ετών