Loading...
 
Article image
WORD Day --- 18 Μαρτίου, «Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων»
17 Mar 2023

World yOung Rheumatic Diseases Day (WORD Day)

H 18η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Παιδορευματολογική Εταιρεία (Pediatric Rheumatology European Society/ PReS) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για Παιδιά με Αρθρίτιδα (European network for Children with Arthritis/ ENCA) ως «Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων» και διοργανώνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Στόχοι αυτής της Ημέρας είναι η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού, των Επαγγελματιών Υγείας  αλλά και της πολιτείας για τα νοσήματα αυτά παράλληλα με την ενημέρωση των γονέων, ώστε να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα που απαιτούν ιατρική φροντίδα, συμβάλλοντας έτσι ενεργά στη στήριξη των παιδιών/εφήβων. Παράλληλα, η ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των Επαγγελματιών Υγείας για τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα (ΝΡΝ), θα συμβάλει στην έγκαιρη υποψία τους για την παραπομπή σε ειδικό γιατρό για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα (ΝΡΝ) προσβάλλουν περίπου 1/1000 παιδιά κάτω των 18 ετών. Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα νοσημάτων, με συχνότερα τη Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα, τις Συστηματικές Αγγειίτιδες και τον Νεανικό Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο. Προσβάλλουν κυρίως τις αρθρώσεις, αλλά  και άλλα συστήματα και όργανα, όπως το δέρμα, τους νεφρούς, τους οφθαλμούς, τον εγκέφαλο. Σε κάποια από τα παιδιά/εφήβους τα χρόνια αυτά ρευματικά νοσήματα έχουν επιπλέον σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις, τόσο στα ίδια όσο και στην οικογένειά τους. Η έγκαιρη λοιπόν διάγνωση οδηγεί γρηγορότερα και ασφαλέστερα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση και αποτροπή μόνιμων βλαβών.

Περισσότερες πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο που ακολουθεί: https://wordday.org/about-word-day/

 

Χορηγοί

Ευχαριστούμε θερμά τις εταιρείες Χορηγούς της Πανελλήνιας Ενημερωτικής Εκστρατείας 2023

Χορηγοί προηγούμενων ετών