Loading...
 
Article image
WORLD A.S. DAY ---- 6 Μαΐου 2023, "Παγκόσμια Ημέρα Αγκυλοποιητικής Σπονδυλαρθρίτιδας"
06 May 2023

Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα (ΑΣ) είναι ένα χρόνιο , συστηματικό, αυτοάνοσο νόσημα που ανήκει σε μια κατηγορία νοσημάτων με κοινά κλινικά χαρακτηριστικά, τις Σπονδυλοαρθρίτιδες.
Οι κύριες εκδηλώσεις του νοσήματος αφορούν την σπονδυλική στήλη και εμφανίζονται με πόνο και δυσκαμψία πιο συχνά στην λεκάνη αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές όπως ο αυχένας και η ράχη. Τα συμπτώματα αυτά τυπικά είναι πιο έντονα τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας (αφυπνίζοντας συχνά τον ασθενή) και συνήθως βελτιώνονται με την άσκηση και επιδεινώνονται στην ανάπαυση. Εκτός όμως από την προσβολή της σπονδυλικής στήλης, οι ασθενείς με ΑΣ έχουν και άλλα ενοχλήματα από το μυοσκελετικό σύστημα που είναι η αρθρίτιδα και η ενθεσίτιδα, η φλεγμονή των ενθέσεων που είναι τα σημεία σύνδεσης τενόντων και συνδέσμων στα οστά.
Εκτός όμως από τα συμπτώματα από το μυοσκελετικό, οι ασθενείς εμφανίζουν και ενοχλήματα από άλλα συστήματα του οργανισμού, όπως συμβαίνει σε όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, και κυρίως από το δέρμα, τους οφθαλμούς και το έντερο.
Η ΑΣ είναι ένα νόσημα που κατεξοχήν ξεκινάει σε νεανική ηλικία. Αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα, εκτός από τον χρόνιο πόνο, θα οδηγήσει σε έκπτωση της λειτουργικής ικανότητας του ασθενούς και αναπόφευκτα σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη επίσκεψη με την έναρξη ύποπτων συμπτωμάτων στον ειδικό ιατρό, που είναι ο Ρευματολόγος.
Πλέον με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Ρευματολογίας, οι ασθενείς με ΑΣ έχουν άριστη πρόγνωση καταφέρνοντας να ζουν ελεύθεροι συμπτωμάτων και προβλημάτων στην καθημερινότητά τους.

Περισσότερες πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Αγκυλοποιητικής Σπονδυλοαρθρίτιδας (ΑΣ) μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο που ακολουθεί: https://asif.info/world-as-day-2023/
 

Χορηγοί

Ευχαριστούμε θερμά τις εταιρείες Χορηγούς της Πανελλήνιας Ενημερωτικής Εκστρατείας 2023

Χορηγοί προηγούμενων ετών