Loading...
 
Article image
10 ΜΑΪΟΥ ---- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΟΥΣ ΛΥΚΟΥ
10 May 2023

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι ένα σχετικά σπάνιο συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα που υπάγεται στην ευρύτερη κατηγορία των νόσων του συνδετικού ιστού. 
Τα νέα περιστατικά που διαγιγνώσκονται παγκοσμίως υπολογίζονται στα 10 περίπου ανά 100.000 ανθρωποέτη. Ο ΣΕΛ προσβάλλει κυρίως γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με αναλογία ανδρών/γυναικών 9:1.
Στα χαρακτηριστικά συμπτώματα περιλαμβάνονται η φωτοευαισθησία (κατόπιν έκθεσης στον ήλιο παρουσιάζεται εξάνθημα ιδίως στο πρόσωπο που προσομοιάζει την εικόνα μιας πεταλούδας και επιμένει για ημέρες), συχνή εμφάνιση αφθών στη στοματική κοιλότητα, έντονη τριχόπτωση, αποχρωματισμός των δακτύλων μετά από έκθεση στο κρύο που είναι γνωστό και ως φαινόμενο Raynaud, πόνοι στις αρθρώσεις ή συνδυασμός των ανωτέρω.  Συχνά μπορεί να υπάρχει και έντονη κόπωση όπως και πυρετός.  Μπορούν να προσβληθούν και  συστήματα όπως οι νεφροί (σπειραματονεφρίτιδα), η καρδιά (μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα), ο πνεύμονας (πλευρίτιδα) ή να εμφανισθούν διαταραχές στο αίμα όπως αναιμία, χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια ή χαμηλά αιμοπετάλια.  Η διάγνωση του ΣΕΛ τίθεται από ρευματολόγο κατόπιν κλινικής και εργαστηριακής εκτίμησης του ασθενούς.  Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση και παρακολούθηση από το θεράποντα ιατρό.  Νεαρές γυναίκες που εμφανίζουν αδικαιολόγητη κόπωση, πόνους σε αρθρώσεις και εξανθήματα σε εκτεθειμένα στον ήλιο μέρη του σώματος θα ήταν καλό να επισκεφθούν ρευματολόγο για το ενδεχόμενο ΣΕΛ. 
Οι ασθενείς που είναι ήδη υπό αγωγή δεν πρέπει να ξεχνούν την τοποθέτηση αντιηλιακών σκευασμάτων ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Επίσης, όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν επιμελώς την αγωγή που τους έχει υποδείξει ο ρευματολόγος τους και να παρακολουθούνται τακτικά.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ

 

Χορηγοί

Ευχαριστούμε θερμά τις εταιρείες Χορηγούς της Πανελλήνιας Ενημερωτικής Εκστρατείας 2023

Χορηγοί προηγούμενων ετών