Loading...
 
Article image
23 Ιουλίου - Παγκόσμια Ημέρα Sjögren
21 Jul 2023

 

 

Το σύνδρομο Sjögren αποτελεί μια αυτοάνοση πάθηση που προσβάλλει το επιθήλιο των εξωκρινών αδένων (αυτοάνοση επιθηλιίτιδα). Προσβάλλονται κυρίως οι σιελογόνοι και δακρυϊκοί αδένες και για το λόγο αυτό οι ασθενείς παραπονιούνται αρχικά για ξηροστομία ή ξηροφθαλμία.
Το νόσημα έχει συχνότητα περίπου 1% και προσβάλλει πολύ συχνότερα τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες σε αναλογία περίπου 9:1.

Άλλα συμπτώματα που συνήθως συνυπάρχουν είναι η κόπωση, η αρθρίτιδα, αλλά και συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα που προσομοιάζουν με άσθμα ή αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Μερικές φορές το σύνδρομο Sjögren δεν εμφανίζεται μόνο του (πρωτοπαθές) αλλά παρουσιάζεται στα πλαίσια ενός έτερου αυτοάνοσου νοσήματος όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.

Η διάγνωση γίνεται με έναν συνδυασμό των κλινικών ευρημάτων που αναφέρθηκαν και συγκεκριμένων εργαστηριακών εξετάσεων που επιβεβαιώνουν την παρουσία ορισμένων αυτό-αντισωμάτων, με πιο συχνά και σημαντικά τα αντιπυρηνικά αντισώματα (ANA) και τα αντισώματα-ENA (Ro/SSA, La/SSB). Ορισμένες φορές απαιτείται η διενέργεια βιοψίας των εξωκρινών αδένων (συνήθως ελασσόνων σιελογόνων) για την απόλυτη επιβεβαίωση της διάγνωσης (κυρίως όταν απουσιάζουν τα αυτό-αντισώματα).
Η νόσος διαδράμει συνήθως καλοήθη πορεία, παρ'όλα αυτά μπορεί να ταλαιπωρεί καθημερινά τον ασθενή με επίμονα συμπτώματα (κόπωση, ξηρότητα στόματος-οφθαλμών-κόλπου, αναπνευστικές λοιμώξεις, αρθρίτιδα).

Ο ασθενής σε συνεργασία με το Ρευματολόγο του, μπορεί να λάβει θεραπευτική αντιμετώπιση, αλλά και συμβουλές πρόληψης προκειμένου να βελτιώσει την καθημερινότητα του, αλλά και να αποφύγει πιο επώδυνες επιπλοκές της νόσου σε μακροχρόνια βάση.

Για πέρισσότερες πληροφορίες:
 

Χορηγοί

Ευχαριστούμε θερμά τις εταιρείες Χορηγούς της Πανελλήνιας Ενημερωτικής Εκστρατείας 2023

Χορηγοί προηγούμενων ετών