Loading...
 
Article image
12 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας - (Δελτίο Τύπου ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ)
12 Oct 2023
WAD 2023

Με τον όρο «αρθρίτιδα»  εννοούμε την φλεγμονή των αρθρώσεων, που εκδηλώνεται με πόνο, διόγκωση (πρήξιμο) και δυσκαμψία των αρθρώσεων, συμπτώματα  που συνήθως επιδεινώνονται  τις πρωινές ώρες.
Η αρθρίτιδα είναι κύριο σύμπτωμα στις περισσότερες φλεγμονώδεις  ρευματικές  παθήσεις.

Η ρευματοειδής  αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι το κυριότερο και συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα, με συχνότητα 0.8-1%. Η συνήθης ηλικία έναρξης είναι στα 30-40 έτη, αλλά μπορεί να συμβεί και σε παιδιά αλλά και υπερήλικες.  Είναι πιο συχνή στις γυναίκες σε αναλογία 3 προς  1.
H αιτιολογία της ΡΑ  παραμένει εν πολλοίς άγνωστη. Ενοχοποιούνται κληρονομικοί  και  περιβαλλοντικοί παράγοντες, το κάπνισμα  και η κακή διατροφή, αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι αυτό που ξεκινα τη φλεγμονώδη διεργασία.
Η διάγνωση της ΡΑ είναι κυρίως κλινική και βασίζεται στο λεπτομερές ιστορικό και την προσεκτική κλινική  εξέταση.
Κεφαλαιώδους σημασίας στη ΡΑ είναι η έγκαιρη διάγνωση και η έναρξη της  σωστής επιθετικής θεραπευτικής αγωγής, με σκοπό την γρήγορη καταπολέμηση της φλεγμονής, την πλήρη  αποκατάσταση της καθημερινής  λειτουργικότητας, και  την  αποφυγή της  μόνιμης βλάβης και της επακόλουθης αναπηρίας. Στη ΡΑ, η μόνιμη βλάβη των αρθρώσεων συμβαί-νει στα πρώτα 1-2 χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων,  γιαυτό και είναι τόσο σημαντική η έγκαιρη διάγνωση.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της φλεγμονώδους αρθρίτιδας  περιλαμβάνει  τη χορήγηση  μικρών δόσεων κορτιζόνης, τα αντιρευματικά τροποποιητικά της νόσου φάρμακα. με κυριότερο εκπρόσωπο τη μεθοτρεξάτη, και τους βιολογικούς παράγοντες και τις νεωτερες στοχευμένες  θεραπείες . Με τα φάρμακα αυτά, ένα μεγάλο μέρος των ασθενών  οδηγείται σε ύφεση της νόσου ή σε κατάσταση ελάχιστης δυνατής  ενεργότητας.

Πολύ σημαντική στα ρευματικά νοσήματα είναι η σωστή και ειλικρινής επικοινωνία ιατρού και  ασθενούς. Ο ενημερωμένος και ενδυναμωμένος ασθενής μπορεί να καταλάβει καλύτερα τη νόσο του και να συμμετάσχει στη θεραπευτική απόφαση (συναπόφαση ή ενημερωμένη συγκατάθεση).

Δημήτριος Καρόκης
Πρόεδρος ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ

Για περισσότερες πληροφορίες:
https://www.eular.org/world-arthritis-day-2023
 
 

Χορηγοί

Ευχαριστούμε θερμά τις εταιρείες Χορηγούς της Πανελλήνιας Ενημερωτικής Εκστρατείας 2023

Χορηγοί προηγούμενων ετών